Čo je to prevzdušňovanie vôd?

Prevzdušňovanie vody je proces infúzie vzduchu do vody, aby sa umožnila aeróbna biologická degradácia zložiek znečisťujúcich látok. Zjednodušene povedané, ide o pridávanie vzduchu a zároveň kyslíka do vody na uľahčenie rastu prospešných mikroorganizmov, ktoré rozkladajú organické znečisťujúce látky. To má za následok nasledovné:

 

Odbúravanie organických znečisťujúcich látok

Jedným z hlavných dôvodov prevzdušňovania odpadových a iných vôd je odbúravanie organických znečisťujúcich látok. Znečistená väčšinou obsahuje rôzne organické látky, ako sú oleje, tuky a organické pevné látky (fekálie, ...). Tieto látky sú škodlivé pre životné prostredie a môžu znižovať hladinu kyslíka vo vodných útvaroch, čo vedie k uduseniu vodného života a degradácii ekosystému.

Prevzdušňovanie prináša do vody kyslík, čím sa vytvára prostredie, v ktorom sa darí aeróbnym baktériám. Tieto baktérie sa živia organickými znečisťujúcimi látkami ako zdrojom potravy a rozkladajú ich na jednoduchšie, menej škodlivé látky. Tento proces výrazne znižuje organické zaťaženie odpadovej a inej vody.

 

Odstraňovanie nepríjemných pachov

Nepríjemný zápach odpadovej alebo inej vody často pochádza z anaeróbneho rozkladu organickej hmoty v neprítomnosti kyslíka. Prevzdušňovanie odpadovej vody pomáha eliminovať tieto pachy podporou aeróbnych podmienok, kde dominujú aeróbne baktérie. Ak je prítomný kyslík, aeróbne baktérie efektívne spotrebúvajú organickú hmotu, čím zabraňujú tvorbe páchnucich plynov

 

Zvýšenie účinnosti čistenia

Účinnosť je kľúčovým cieľom pri čistení odpadových a iných vôd a prevzdušňovanie zohráva kľúčovú úlohu pri dosahovaní tohto cieľa. Poskytovaním kyslíka mikroorganizmom prevzdušňovanie urýchľuje proces biologického čistenia. To znamená kratšie časy čistenia, zvýšenú kapacitu a celkovo lepší výkon čistenia. Okrem toho dobre prevzdušnený systém zaisťuje konzistentné a optimálne podmienky pre rast mikroorganizmov. Táto stabilita vedie k spoľahlivejším výsledkom čistenia.

 

Prevencia tvorby rias

Nadmerné množstvo živín, ako je dusík a fosfor, môže viesť k škodlivému rastu rias vo vodných útvaroch. Premnožené riasy nielenže poškodzujú vodný život, ale predstavujú aj riziko pre ľudské zdravie a kvalitu vody. Vodný útvar, v ktorom sú premnožené riasy je chudobný na kyslík. Prevzdušnenie vody prináša nielen kyslík, ale aj pohyb vody, ktorý umožní svetlu dostať sa aj ku dnu vodného útvaru, čím sa podporí rast vodných rastlín.

 

Čo všetko môžete prevzdušňovať sa dočítate TU

 

Uvažujete o prevzdušňovaní odpadovej, jazierkovej alebo dažďovej vody a neviete si vybrať správnu kombináciu produktov? Poradíme Vám prostredníctvom ONLINE KONZULTÁCIE v slovenskom alebo anglickom jazyku.

Komentáre (0)

Momentálne žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní
Product added to compare.