Zápach

Prvý problém, ktorý si majiteľ domovej čističky všimne je zápach. Zápach môže prekážať nielen majiteľovi, ale aj jeho okoliu. Ak sa tohto problému chceme zbaviť je potrebné poznať jeho príčinu a následne ju odstrániť.

Čo spôsobuje zápach?

Najčastejšie je to hniloba a kvasenie. Ak v čističke (ČOV) neprebieha proces biologického rozkladu správne, vzniká priestor pre nežiadúce procesy hniloby a kvasenia. Tieto procesy sú sprevádzané nepríjemným zápachom. Naopak kvalitný proces rozkladu je možné cítiť len minimálne ak vôbec.

Riešenie

Riešením je správny a funkčný proces biologického rozkladu. Ten zabezpečíme pridaním vhodných baktérií. Ideálnou voľbou sú v tomto prípade produkty, ktoré tieto baktérie obsahujú. Produkty musia byť dostatočne účinné a baktérie v produktoch musia byť schopné prežiť v nových podmienkach.

 

Hustá pena na hladine

Po otvorení čističky je možné na hladine vody vidieť hustú penu hnedej farby. Príčin vzniku takejto peny môže byť viacero. Najčastejšie sú to tieto:

Nedostatočný pohyb vody

Pena vzniká hlavne tam, kde sa hladina vody nehýbe. Riešením je načasovanie posilnenie prevzdušňovania. Bioseptik.sk odporúča mať prevzdušňovanie zapnuté NON-STOP, ak je to možné. Prevzdušňovanie by okrem toho, malo byť dostatočne silné na to, aby sa vytvorili vlny, ktoré rozhýbu celú hladinu vody aj v rohoch a na ťažko prístupných miestach. Pre správne prevzdušňovanie je potrebné mať funkčné AERAČNÉ ELEMENTY a dostatočne výkonné DÚCHADLÁ.

Odumreté baktérie

Niektoré baktérie potrebujú na svoje prežitie kyslík (aeróbne baktérie), keď však prúd vody presunie tieto baktérie z prevzdušňovanej časti ČOV do neprevzdušňovanej časti, tieto baktérie odumierajú. Niektoré aeróbne baktérie po odumretí praskajú a vyplávajú na povrch. Tento proces sa prejavuje tvorbou peny na hladine vody. Riešením je spätný tok vody z neprevzdušňovanej do prevzdušňovanej časti čističky.

 

Hustý kal na dne

Niekedy je možné pozorovať veľké množstvo hustého kalu, ktorý sa nachádza na dne domovej čističky. Nahromadenie kalu je najčastejšie spôsobené nedostatočne rýchlym a efektívnym procesom rozkladu organického odpadu. V tomto prípade nemajú mikroorganizmy dostatočne dobré podmienky na svoju funkciu.

Riešenie

V tomto prípade ide o komplexný problém, ktorý má 3 základné riešenia. Mechanické alebo biologické čistenie domovej čističky a kombinácia mechanického čistenia s následnou údržbou pomocou mikroorganizmov.

Mechanické čistenie

Vykonáva sa pomocou fekálneho vozidla. Je rýchlo a efektívne riešenie, ktoré je krátkodobé. Tento proces je nutné zopakovať hneď, ako sa problém znovu objaví. Štandardne sa takéto čistenie inak nazývané odkaľovanie vykonáva 1-2x ročne, ale v prípade pretrvávajúcich problémov to môže byť aj každé 3 mesiace, niekedy aj každý mesiac.

Biologické čistenie

Vykonáva sa zabezpečením a udržiavaním správnych a efektívnych biologických procesov. Je to dlhodobé riešenie, ktoré však nie je okamžité. Biologické procesy sa musia zabehnúť a následne udržiavať. V prípade biologického odkaľovania sú potrebné BAKTÉRIE NA ROZKLAD KALU.

Mechanické čistenie a údržba pomocou mikroorganizmov

V tomto prípade sa domová ČOV mechanicky vyčistí pomocou fekálneho vozidla a následne sa udržiava s pomocou BAKTÉRIÍ NA ÚDRŽBU ČOV. Tento postup Bioseptik.sk odporúča ak podmienky na biologický rozklad kalu nie sú vhodné alebo sa v čističke nachádza odpad, ktorý sa nedá rozložiť s pomocou mikroorganizmov. Viac o odpade, ktorý do čističky nepatrí sa dočítate v TU.

 

Neviete si vybrať správny postup pri riešení problémov s domovou čističkou? Poradíme Vám prostredníctvom ONLINE KONZULTÁCIE v slovenskom alebo anglickom jazyku.

Súvisiace produkty

Komentáre (0)

Momentálne žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní
Product added to compare.